Monday, August 27, 2012

Chocolate Moist S.E.A.


Bab pertama kena buat :-

  • 1 cawan serbuk coco vanhountan,
  • 1/2 cawan gula kaster,
  • 1 cawan air panas masak,
  • 1/2 cawan susu cair..
~semua yang kat atas ini nk di satu kn...mula2 letakan serbuk coco tu dlm periuk..pastu masuk gula..pastu curah air panas dan kacau rata..past...u tenggek atas dapur tuk api sederhana kecillll jee..sambil kacau lagi kasi coco tu rata betul..pastu dh rata dn npk mcm kilat tutup api..campurkan dgn susu cair dan kaco rata lagi..pastu biar jee kat c tu..;-)

Bab Kedua sediakan bahan2 ni :-
  • 1 buku butter (250 g..buttercup bulehh..farmcow pun bulleh asal 250g),
  • 2 cawan gula kaster,
  • 4 bijik telur ayam A (bukan itik tauu..:-P),
  • (2 cawan tepung gandum + 2 sudu teh baking powder~ diayak sbyk 3 kali) kena buat 3 kali jugakk..tak boleh tidak.. petuaa tuee..;-)..
  • 1 sudu teh esen vanilla...
Untuk adunan bab kedua tuee, caranya ....
  1. Mula2 lembutkan butter
  2. Pastu campurkan gula..maxerkan
  3. Kemudian masuk telur sebijik2..
  4. Pastu masukan esen vanilaa..maxerkan teruss..
  5. Dah tu masukan tepung yg telah diayak 3 kali tuee..berselang seli dgn coco yg kita dh pan...askan tadi tu..sampai habiss..
  6. Bila dah rata semua boleh laa bakar kat loyang pembakar yg telah digriskan dan letak kertas minyak atau masuk cup ..cup cake..
  7. Suhu oven 150'C api atas bawah dan kipas jugakk (klu oven berkipas-nanti kek masak rata cantikk..;-)..
  8. Bakar dlm 1 jam ++ teknik cucuk dgn lidi nak tahu dh masak ke lumm...tapi dia sgt2 moise..klu cup cake..dlm 45 minit...

Mustahak:

(Ksal bila dh betul2 sejuk baru kuarkan dari loyang ekk..sbb dia terlalu2 moistt..selalu kita biarkan satu hari baru kuarkan dari loyang..klu cup cake dh sejuk dh boleh deco fresh cream putar2 pstu letak cerry atau stwberry atau biskut oreo atas dia..pastu apa lagi..mknnn laa hehehe..smt mencuba ..;-)

No comments:

Post a Comment